Search

European Champion 2021

Afgelopen september vonden de Europese Kampioenschappen Taxidermie plaats in Boedapest, Hongarije. Het heeft even op zich laten wachten, maar een jaar na de originele planning konden de Kampioenschapen gelukkig tóch doorgaan. De Covid-situatie maakte het aanmelden spannend: kunnen we wel gaan, komen er geen nieuwe sancties? In augustus besloten we om tóch deel te nemen – en wat zijn we daar achteraf blij mee!

Eind 2020 kregen we een bijzondere opdracht. Een familie moest hun Engelse bulldog laten inslapen, tot groot verdriet. Om de bulldog te herinneren, wilde de familie de hond graag laten opzetten. Via het internet kwamen ze bij Bouten en Zoon terecht. Een hond met een pittig karakter en een karakteristieke kop – wat een uitdaging!

Wesley Kevenaar begon vol enthousiasme aan de opdracht. Een huisdier maken is altijd bijzonder, het zijn opdrachten van een ander kaliber dan een wild dier. Wilde dieren hebben immers ook zeker een karakter, maar als waardige familieleden kent men iedere eigenschap van hun huisdier. Aan de hand van foto’s, filmpjes en mooie verhalen proberen we de hond, kat, knaagdier of vogel zelf te leren kennen. Op basis van deze zaken, kunnen we het huisdier zo goed mogelijk namaken.

Omdat een Engelse bulldog een bijzonder dier is qua uitstraling, vereiste de opdracht veel verschillende technieken. Een uitstekende opdracht om mee te nemen naar het Europese Kampioenschap dus. Uiteindelijk kozen we ervoor om in augustus – een maand voor de kampioenschappen – tóch de gok te nemen en heeft Wesley zich ingeschreven in de masterdivisie.

Spannend was het zeker. Op maandag 20 september 2021 leverden we Bommel in. Een laatste keer borstelen, nog één keer checken of alles op zijn plek zit en dan is het zover. Al bij het groomen trok de hond veel bekijks. Immers heeft iedereen wel iets met deze trouwe viervoeters: al snel vertelde iedereen over zijn eigen hond. Donderdag volgde de puntenuitreiking. Met klamme handjes nam Wesley zijn formulieren in ontvangst: maar liefst 97 van de 100 punten, wauw! Echter is er bij het ophalen van de punten nog niet bekend wie er kampioen is geworden, dat laat nog een paar dagen op zich wachten.

Bij de kampioenschappen worden alle stukken anoniem ingestuurd. Een onafhankelijke jury beoordeelt de stukken vervolgens op vakmanschap. Bulldog Bommel werd beoordeeld door drie grote namen uit ons vakgebied: Larry Blomquist, Alexander Sokolov en Joe Meder. In totaal werden er 198 stukken beoordeeld van deelnemers uit heel Europa en zelfs daarbuiten.

Bij het Award Banquet werden op zondagavond alle prijzen uitgereikt. Naast de eerste, tweede en derde plaatsen in iedere categorie, bestond de uitreiking nog uit een reeks speciale prijzen, veelal uitgereikt door toonaangevende bedrijven uit onze sector. We zijn ontzettend trots dat Wesley Kevenaar de titel van Europees Kampioen in ontvangst heeft mogen nemen. Als klap op de vuurpijl heeft hij ook nog de Breakthrough Awars for Judges’ Choice Best of Show in ontvangst mogen nemen van Larry Blomquist – onze avond kon niet meer stuk!

Deelnemen aan de kampioenschappen is voor Bouten en Zoon natuurlijk niet nieuw: Maurice heeft verschillende keren meegedaan en is nooit zonder winst naar huis gegaan. Zijn deelname resulteerde in een ‘hall of fame’ vol onderscheidingen, met als kroon op zijn werk de titel van Wereldkampioen in 2012. Met de Europese winst van Wesley hopen we deze mooie traditie nog lang voort te kunnen zetten!

We bedanken alle deelnemers van de Europese Kampioenschappen voor dit mooie samenzijn en feliciteren al onze collega-taxidermisten met hun gewonnen onderscheidingen!

Wesley Kevenaer, Europees kampioen prepareren. Jac Bouten
Back to Top
Product has been added to your cart