Zoeken

Europees Kampioen 2023

Op zondag 12 februari 2023 vertrokken we weer met ons team naar de Europese Kampioenschappen Taxidermie, dit maal in Salzburg, Oostenrijk. Na alle onzekerheid rondom het Coronavirus de vorige keer, konden we dit keer gelukkig zorgeloos op reis.

Vier van onze preparateurs namen deel aan het kampioenschap: Wesley Kevenaar, Sarah Reynders, Jari Jansen en Judith van Schendel. Ondanks de voorbereidingstijd, blijft het altijd stressvol tot in de laatste minuten. Is mijn stuk wel goed genoeg; heb ik dit wel mooi genoeg afgewerkt; zal de jury mijn idee wel begrijpen? Twijfels voor niks, want stuk voor stuk zijn er prachtige dieren opgezet door ons team.

Dit jaar namen we ook alle stukken van andere Nederlandse en Belgische taxidermisten mee, die zelf niet in de gelegenheid waren om naar Oostenrijk te komen. Op deze manier konden ze tóch deelnemen. En wat waren we goed vertegenwoordigd met ons kleine landje!

Voor het kampioenschap maakten onze preparateurs allemaal iets dat paste bij hun specialisme: Jari een wild zwijn; Wesley twee honden, een reebok en een poema; Sarah een huiskat; Judith twee steenuiltjes. Alle stukken waren tot in de puntjes verzorgd, van zelfgemaakte kunstvormen en -gebitten tot afgegoten tongen en natte neuzen: precies zoals het bij het levende dier zou zijn. Alle mogelijkheden tot het laten zien van vakmanschap werden aangegrepen door de preparateurs.

Op maandag werden alle stukken ingeleverd en kregen de preparateurs nog een kans om het stuk een laatste touch te geven. Op woensdagavond – nadat de jury zijn professionele oordeel over de stukken gaf – opende de show. Nu konden we voor het eerst de stukken van alle andere taxidermisten zien. Dit jaar werd de prijsuitreiking bewaard tot de zaterdag, tijdens het Award Banquet: een luxe diner waarbij de winnaars bekend werden gemaakt. Extra spannend, want het niveau was erg hoog.

De aanloop naar zaterdagavond was gespannen, maar toch hebben we een fantastische week gehad. Voor het eerst sinds 2018 waren we weer aanwezig met een verkoopstand op de Trade Show, om alle Europese preparateurs te voorzien van hun benodigdheden. Het was fijn om iedereen na zo’n lange tijd weer te zien, of juist eindelijk te ontmoeten na jaren van emailverkeer en telefonisch contact. We hebben veel nieuwe enthousiastelingen leren kennen en zijn tevreden met de nieuwe aanwas in preparateurs.

Het Award Banquet begon met een diner dat tot in de puntjes verzorgd was, maar desondanks kreeg een enkeling geen hap door zijn keel. Na het eten werden we gelukkig niet langer in spanning gehouden…

Met maar liefst 93 punten heeft onze Sarah Reynders de titel “Best in Europe” binnen gesleept! En wat zijn we trots!

Haar huiskat – die aan zijn eigen achterpoot likt terwijl hij comfortabel op een terracotta kussen zit – viel ontzettend in de smaak bij zowel de bezoekers als bij de vakjury. De kat was zelfs zo goed bevonden, dat hij werd overgeplaatst van de professional divisie naar de master divisie. Naast de felbegeerde titel van Europees Kampioen, won Sarah ook nog de “Breakthrough Award for Judges’ Best of Show” en de “Best Detail Award”. Wat een avond!

Geen van onze preparateurs is met lege handen teruggekeerd: iedereen heeft mooie punten gescoord en geen enkel stuk is teruggekeerd zonder lintje. De lintjes geven het aantal punten weer: een geel lint scoort 70-79 punten; een rood lint 80-89 punten en een blauw lint 90-100 punten.

Onze scores zijn als volgt:

  • Franse bulldog (Wesley): rood lintje
  • Cane corso (Wesley + Hanna Jóo): rood lintje + Best Idea Award
  • Poema (Wesley): geel lintje
  • Reebok (Wesley): rood lintje
  • Wild zwijn (Jari): rood lintje
  • Huiskat (Sarah): blauw lintje + Best in Europe + Breakthrough Award + Best Detail Award
  • Steenuilen (Judith): geel lintje

Na een lange week, keren we moe maar uiterst voldaan terug naar Nederland.

We feliciteren alle winnaars: jullie hebben goed werk geleverd! Hopelijk zien we elkaar over twee jaar weer!

Wesley Kevenaer, Europees kampioen prepareren. Jac Bouten
Back to Top
Product has been added to your cart